Novosti

Održan 1. Festival peke u gradu Ninu uz organizaciju LAG-a Marete

U sklopu projekta “Local2local” koji je financiran iz podmjere 19.3 “Provedba aktivnosti projekata suradnje” iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2022, a koji traje do lipnja 2025. godine, održano je sudjelovanje na Festivalu peke koji se održao prošli vikend u sklopu Dana grada Nina u suorganizaciji LAG-a Mareta.

– U projektu sudjeluje osam LAG-ova: LAG Terra Liburna (glavni partner), LAG Frankopan, LAG Južna Istra, LAG Mareta, LAG Marinianis, LAG Prigorje, Lag Sjeverna Bilogora i LAG Zagora. Cilj projekta je ojačati promociju ruralnih područja i destinacije putem specifične lokalne ugostiteljske ponude prepoznatljivih agri-food proizvoda. Jedan od rezultata projekta jest izrada oznake kvalitete “Local2Local” čiju oznaku će nositi objekti koji poslužuju hranu piće od lokalnih namirnica.

Festival peke je započeo u subotu 8. lipnja u poslijepodnevnim satima kada su uz samu obalu postavljene peke i ložišta za sve natjecatelje. Prvo se morao pripremiti kvalitetan žar, tako da je, uz izrazito visoku temperaturu toga dana, natjecatelje dodatno zagrijavala i vatra.

U natjecanju je sudjelovalo 15 timova: OPG Grbić, OPG Mustač Jozo, Vina Poljak, DVD Pljusak Nin, Udruga žena Nona Nin, Obrt Bartulin, LAG Marinianis, LAG Terra Liburna, Udruga Kaštel zaton, LAG Mareta, UO Fritulica, Slasno d.o.o., Prometno redarstvo Nin, Klapa Condura i Grad Nin.

Mnoštvu posjetitelja koji su se okupili na ovom festivalu nudilo se da probaju i ostale delicije ispod peke kao što su pizza, soparnik i focaccia koje su mogli probati dok peke nisu bile zgotovljene.

U večernjim satima, kada su peke bile gotove, okupio se stručni sud i redom isprobavao ukusne uzorke mesa i povrća koje su natjecatelji ponudili na svojim tanjurima. Svaki tanjur se isproban i ocijenjen pred publikom tako da je sve bilo transparentno. Trenutak neizvjesnosti je bio na vrhuncu pri proglašenju prva tri pobjednička tanjura.
Treće mjesto je pripalo vinariji Poljak, ekipa LAG-a Marinianis je osvojila visoko drugo mjesto, dok je prvo mjesto pripalo udruzi žena “Nona” iz Nina.

Proglašenje pobjednika nije bio i kraj druženja jer je na veliku binu na obali stupio Dražen Zečić i održao koncert za pamćenje. Od djece do onih najstarijih mogli su taj dan uživati u tradicionalnim delicijama i dalmatinskim pjesmama. Bili su to i dan i večer za pamćenje.