Općina Kukljica

Općina Kukljica osnovana je 1996. godine, a osim samog naselja Općini Kukljica pripadaju i četiri nenaseljena otočića: Bisage, Golac, Mišnjak i Karantunić. Kukljica je slikovito turističko i ribarsko mjesto, smješteno na krajnjem jugoistoku otoka Ugljana na kojeg se nadovezuje susjedni otok Pašman. Prvi poznati pisani spomen imena Kukljica je iz 1106. godine u "Codex diplomaticus" u kojoj se spominje darovanje maslinika samostanu Sv. Krševana u Zadru. Područje mjesta Kukljica jedno je od najstarijih ljudskih obitavališta na zadarskom arhipelagu, tragovi vode od neolitika, ilirskih Liburna, preko Rimljana do Hrvata, koji su ovdje pustili svoje korijene do danas. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Općina Kukljica broji 714 stanovnika.

Značajnije građevine, nažalost oštećene, su kaštel (ljetnikovac) obitelji Nassi iz 1623. godine te ostaci nepoznate građevine u Ortulanovom dvoru. Gradnja kamenih kuća, tipične autohtone dalmatinske gradnje, posebno se istiće u Kukljici. Kuće su građene nadovezujući se jedna na drugu tvoreći mali trg gotovo pravilnog kvadrata. Taj trg i skup kuća naziva se dvor. Gotovo je bilo pravilo da u jednom dvoru svi imaju ista prezimena. Danas najbolje sačuvani dvori su: Baćin, Benin, Jojin, Lisićin, Lonin i Martinov dvor.

Kukljičkim krajolikom prevladava specifična vegetacija: guste borove šume, čempresi, makija, smokve, vinova loza i nezaobilazne masline.

Svakako u Kukljici treba istaknuti:

Zelena punta

Staru jezgru mjesta sa sačuvanim izvornim primjerima pučkog graditeljstva od turističkog naselja "Zelena Punta" dijeli velika prirodna uvala sa zaštićenom lukom punom ribarskih i izletničkih brodova. Apartmansko naselje Zelena punta smješteno je u gustoj stoljetnoj borovoj šumi, a raspolaže sa 132 komforna i moderno uređena apartmana. Apartmani su smješteni izravno uz more. Lungomare staze, namijenjene su najširem krugu šetaća, prate obalu i prolaze brojnim uvalama no pažnju posebno privlaće one staze koje prolaze kroz maslinike i stoljetnu borovu šumu.

Procesija brodovima

Svake godine na dan 5. kolovoza za blagdan Gospe od Sniga održava se tradicionalna procesija brodovima do crkve Gospe od Sniga u prolazu Ždrelac, koja potjeće iz 1514. godine. Tom se prigodom kip Gospe od Sniga, praćen sa stotinjak brodova, prenosi iz Župne crkve Sv. Pavla do zavjetne kapelice, gdje je prema usmenoj predaji prije više od 500 godina usred ljeta pao snijeg. Crkva Gospe od Sniga svojim stilskim odlikama odaje barokni stil XVII. stoljeća i predstavlja vrijedan spomenik kulture na ovom području, Ona je kao kulturno dobro upisana u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu. Osim spomenutih crkava u Kukljici se nalazi i crkva Sv. Jerolima. Prema njenim odlikama povjesničari crkvu svrstavaju u XIV. stoljeće. Već krajem XVI. stoljeća bila je izvan upotrebe i prepuštena propadanju, no uz pomoć donacija i novčanih priloga lokalnog stanovništva ista je zavšena i posvećena u srpnju 1997. godine.

Mali Ždrelac

Općina Kukljica se proteže do morskog tjesnaca Mali Ždrelac smještenog između otoka Ugljan i Pašman, iznad kojeg preko mosta prelazi džavna cesta. Morski tjesnac predstavlja najkraći plovidbeni put između Srednjeg kanala s jedne, te Pašmanskog i Zadarskog kanala s druge strane. Prokopan je davne 1883. godine za Austro-Ugarske vladavine radi prolaza ribarskih brodova. Zna se da je bio širok 10 m, a dubok približno 3 m. Kroz Mali Ždrelac tekao je promet ribarskih brodica i bio je veza Zadra s Dugim otokom, Ižom, Ravom i kornatskim otocima. Danas je riječ o jednom od najprometnijih prolaza na Jadranu kroz koji ljeti zna proći i do 3000 plovila na dan, najčešće prema Kornatima. Zadnjom rekonstrukcijom završenom 2012. godine, proširenjem i produbljenjem postojećeg plovnog puta omogućena je dvosmjerna plovidba, jedino ograničenje je nemogućnost mimoilaženja velikih trajekata u kanalu. Napravljen je i novi most koji danas omogućava nesmetani protok automobila između dvaju otoka.

Plaže

Kukljica je malo mjesto sa šezdesetogodišnjom turističkom tradicijom, a jedan od uzroka su svakako njezine raznolike plaže. Jedna od najljepših plaža je Sabuša, smještena na zapadnoj obali. Od centra Kukljice udaljena je 20 minuta hoda. U moru je pješćana i plitka, a na obali betonirana i ugodna za sunčanje. U pozadini se nalazi borova šuma koja pruža hlad za vrijeme velikih ljetnih vrućina.
Plaža Jelenica je naturistička plaža, smještena blizu uvale Sabuša. Okružena je stablima maslina. Od centra Kukljice do ove plaže može se doći za 25 minuta. Osim Jelenice postoji i naturistička plaža Mala Sabuša.
Plaža Kostanj nalazi se sjeverno od Kukljice. To je pješćana plaža uz gustu borovu šumu i u potpuno prirodnom ambijentu. Uvala je pogodna i za sidrenje manjih brodica.
Općina Kukljica ima 22 km obale i okružena je sa 12 prirodnih uvala.