Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, proizvodima otočnih proizvođača koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije. Od 2007. godine, provedbom ovog projekta, otočane se potiče na stvaranje proizvoda natprosječne kvalitete i samozapošljavanje. Riječ je različitim prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini. Uglavnom se rade u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.

Oznaka „Hrvatski otočni proizvod“, dodjeljuje se godišnje, u vidu plakete i makete, proizvođačima koji imaju sjedište tvrtke na otocima i koji nominirane proizvode izrađuju na otocima.

Ukupno je do 2016. godine Oznaku dobilo 219 otočnih proizvođača za 628 proizvoda i proizvodnih linija s 23 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba) i poluotoka Pelješca.

Na području LAG-a Mareta je do kraja 2016.g. oznaku dobilo 19 proizvođača s otoka Ugljana, Dugog otoka, Rave, Iža, Silbe i Oliba.

Brošura "HOP proizvođači LAG-a Mareta" izdana je u sklopu manifestacije Sajam proizvođača Mareta Nin 2016, sufinancirana od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Brošuru možete preuzeti na poveznici:

HOP proizvodjaci LAGa Mareta

Više informacija o samom projektu "Hrvatski otočni proizvod" možete naći na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U sklopu projekta, osim dodjele HOP oznake, MRRFEU svake godine izdaje brošuru sa svim proizvodima i proizvođačima koji nose HOP oznaku, te potiče organizaciju i provedbu manifestacija koje promoviraju i prezentiraju HOP proizvođače i proizvode.