Novosti

Predsjednica Republike Hrvatske u obilasku otoka

Mada je posjet Dugom otoku odnosno Općini Sali predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, drugi dan njezina boravka u Zadarskoj županiji, doslovce proletio njezinim obilaskom niza mjesta i mnoštvu kratkih susreta s mještanima, ipak su joj domaćini, načelnik Općine Sali Zoran Morović i suradnici uspjeli predstaviti dva tipično otočna problema koja su pokazuju u najmanju ruku površan odnos države prema otocima.

 

Neriješeni zemljišnik Dugog otoka je najveći problem koji priječi razvoj, a jučer je ekspresno dogovreno: uz svjedočenje Grabar-Kitarović zamjenica ministra pravosuđa Barica Novosel obećala je da će već do ljeta zaposliti djelatnike kako bi se i prije plana počelo s katastraskim izmjerama katastarskih općina Sali i Božava.

 

“Našli smo rješenje i dobili obećanje Ministarstva pravosuđa da će se već ove godine ovaj veliki problem riješiti, što je bitno jer je čisto vlasništvo preduvjet za pokretanje poslova investiranja i apliciranja projekata za europske fondove”, rekla je predsjednica nakon sastanka s članovima Općinskog vijeća Salija i načelnikom Zoranom Morovićem.

Morović je zahvalio predsjednici na posjetu i trudu koji je uložila kako bi pomogla općini Sali, istaknuvši kako je ovo prvi put da je stvorena izravna komunikacija i dijalog s otočanima oko rješavanja njihovih problema.

Sastanku je nazočila i zamjenica ministra pravosuđa Barica Novosel, koja je kazala kako je na području Zadarske županije u tijeku obnova najvećeg broja zemljišnih knjiga u Hrvatskoj.

“Dogovorili smo i drugi tjedan potpisujemo sporazum s općinom Sali, zaposlit ćemo i dodatne ljude kako bi se taj problem što prije riješio. Najprije počinje obnova katastarske općine Božava, onda Sali i do kraja godine imat ćemo završenu obnovu obje katastarske općine”, poručila je Novosel.

 

Predsjednica je u srijedu, uz ostalo, obišla i veliki eko maslinik bračnog para Nives i Gorana Morovića. Oni su kod Žmana obnovili stari i podigli novi maslinik na kaskadama opasnih suhozidima dugim i nekoliko kilometara. Njihov plan da uz pomoć sredstava EU tu na jedan orginalan način, po projektu Nikole Bašića, izgrade mali maslinarsko-turistički kompleks koji bi bio doslovce ukopan u zemlju, kod nadležnih ministarstava, poljoprivrede i graditeljstva nije prošao, pa nije odobran ni na natječaju za eurospka sredstva.

 

O tome su Slobodna Dalmacija i Zadarski.hr nedavno opširno pisali, a jučer je Goran Morović o svom slučaju i odnosu države prema otočnoj poljoprivredi ispričao i predsjednici, zajedno s autorom projekta Nikolom Bašićem. dok je kušavala njegovo zlatno ulje s nedavno maslinarskog natjecanja u Milanu.

 

Da li će Morovićima predsjednica htjeti i moći pomoći tek treba vidjeti.

 

Kolindi Grabar-Kitarović su u stalnoj pratnji bili zadarski župan Stipe Zrilić i dožupan Božidar Longin. Svi si oni obišli i jedini gospodarski pogon na Dugom otoku, Tvornicu za preradu konzervi Mardešić, gdje su ih dočekali vlasnik Ante Maras i direktorica Marina Depolo.

 

Predsjednica je na poziv legendarnoog voditelja saljske knjižnice dobila i člansku iskaznicu koju je ipak morala platiti 10 kn (ipak je bila u bodulima), prosjedila na na klupici na rivi, vječnom penzionerskom sunčalištu saljski penzionera gdje se družila s vremešnim blizankama Ružom i Zorkom koje su joj ispričale o svojim otočkim samoćama i staračkim boleštinama, slikala se na slavnoj saljskoj Linčarnici, kultnom mjestu neradnika svih zemalja, a u osnovnoj školi s dječjim vrtićem Petar Lorini, nakon što su je dočekali bubnjevi i rogovlje juniorske Tovareće mužike, sjela na parket učionice i raspričala se s klincima.

 

Posjetila je i grob Danijela Grbina, pripadnika Otočkog bataljuna koji je i jedini poginuli Saljanin u Domovinskom ratu, a koji je stradao u Akciji Maslenica u veljači 1993. u mjestu Pridraga.

Mario Vuksan/ Hina