Novosti

Završen projekt Eko Zadra „Revitalizacija starih maslinika zadarskih otoka“

Krajem lipnja Udruga „Eko Zadar“ završila je projekt „Revitalizacija starih maslinika zadarskih otoka“  u sklopu kojeg su se održala predavanja na Silbi, Malom Ižu – Porovcu i Maloj Ravi. Projekt u vrijednosti od 10.000,00 kn financirao je Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša, a  provodio se u partnerstvu s Udrugom za ruralni razvoj „Ravni kotari“ i Lokalnom akcijskom grupom (LAG-om) Mareta.

Prvo predavanje održano je 11. lipnja u prostorijama Mjesnog odbora na Silbi.

Na predavanju su se žitelji otoka upoznali s problematikom i mogućnostima revitalizacije starih maslinika – njihove regeneracije, koja se može zavisno o kriterijima obnove, starosti stabla i zdravstvenom stanju podnožja debla, obnoviti na tri najčešća načina i to: iz guke, iz panja i obnova u krošnji. Također, predavanjima su se žitelji otoka uvodili u ekološko maslinarstvo i predstavili su im se najznačajniji štetnici s kojima se maslinari susreću, a za lakše snalaženje u maslinarskim radovima tijekom godine, svima na predavanju poklanjen je i maslinarski kalendar radova.

Predavanje i kalendar je osmislio gosp. Božo Surać, maslinar s Malog Iža, budući da je i sam upoznat s kojim se sve problemima maslinari na otocima najčešće susreću, predavanje je osmišljeno da pomogne žiteljima otoka kako da pravilno obavljaju ovu djelatnost u skladu s poljoprivrednim uvjetima, s obzirom da se radi o područjima s otežanim uvjetima gospodarenja.

U sklopu istog predavanja, voditeljica LAG-a Mareta, Marija Kuljerić, predstavila je mogućnosti financiranja poljoprivrednih gospodarstava te ruralnog turizma kroz realizaciju Mjere 6. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. – 2020. te kroz realizaciju nove Lokalne razvojne strategije LAG-a Mareta.

Ciljana skupina ovog projekta su vlasnici maslinika – proizvođači maslinovog ulja za vlastite potrebe, ali i onih koji se bave prodajom te se očekuje kako će ovaj projekt donijeti korisnicima predavanja nove kompetencije i znanja potrebna za bavljenje maslinarstvom te unaprjeđenje načina proizvodnje maslinovog ulja čime se potiče samozapošljavanje na otocima kroz razvoj poljoprivrede i proširenje turističke gastronomske ponude, rekao je voditelj projekta Igor Reesch.

Predavanje na istu temu održana su i u prostorijama mjesnog odbora u Malom Ižu – Porovac, 17. lipnja, te 18. lipnja u prostorijama Mjesnog odbora Mala Rava.