Novosti

Posjet predstavnica Europskog udruženja LAG-ova (ELARD)

Predstavnice Europskog udruženja LAG-ova (ELARD), na čelu s potpredsjednicom Marion Eckardt, održale su jedan od dva redovita godišnja sastanka, na području LAG-a Mareta od 8.9.2023.do 12.9.2023. U sklopu sastanka, u ponedjeljak 11.9.2023., zajedno s predstavnicima LAG-a Mareta posjetile su Kali i PP Telaščica.
U Kali su nas dočekale Nikolina, kolegica iz našeg FLAG-a Plodovi mora i Ina Kolega iz TZ Kali, koje su predstavile otočnu ekonomiju i jednu od najznačajnijih ribarstvenih zajednica u Republici Hrvatskoj. Također posjećena je kušaonica lokalne tvrtke MROTINE d.o.o. u kojoj su predstavljeni njihovi proizvodi, koji su tipični za naše područje: maslinovo ulje, vino i riblje prerađevine. Nakon obilaska Kali, uputili smo se u PP Telaščica na Dugom otoku, gdje su se posjetiteljice upoznale s prirodnom baštinom područja te netaknutom prirodom Dugog otoka i zadarskog akvatorija kao i obilježjima područja, prednostima ali i izazovima života stanovništva na području LAG-a Mareta.

Razmijenili smo iskustva s voditeljicama LAG-ova iz Švedske, Litve, Estonije i Rumunjske o provedbi programa LEADER te dogovarale suradnju naših LAG-ova u budućem razdoblju 2023.-2027.